Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σωματείο Εργαζομένων "Η Τρίαινα" Ανακοίνωση 5-4-2013



Συναδέλφισσες – οι, 

Για μια ακόμη φορά, η συνάντηση του Σωματείου την Τρίτη 2-4-2013, έπειτα από πορεία διαμαρτυρίας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο απέβη άκαρπη. Ήταν η πρώτη φορά μετά από τόσους μήνες που ο Υπουργός εδέησε να μας δεχτεί στο «σπίτι» του (Υπουργείο). Η υποδοχή ήταν άξια τρομοκρατών, καθώς ένοπλοι στρατιώτες μας συνόδευσαν έως το γραφείο του, αφού προφανώς ο ίδιος ο υπουργός αισθανόταν απειλούμενος.

Στη συνάντηση που έγινε, προβάλαμε τις θέσεις μας, θέσαμε τα ερωτήματά μας και ενημερώσαμε τον Υπουργό για τα προβλήματα του Ναυπηγείου. Οι θέσεις μας είναι:

ü Να σταματήσουν τα παιχνίδια με τον Σάφα και να βρεθεί λύση.

ü Να ανοίξουν τα Ναυπηγεία με όλες τις δραστηριότητες.

ü Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

ü Να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις εργασίας τους (και του τροχαίου υλικού).

Θέσαμε στον Υπουργό μια σειρά από ερωτήματα και σε κάποια από αυτά πήραμε τις εξής απαντήσεις:

· Διεξάγονται συζητήσεις με την πλευρά του Σάφα και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

«Διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις, για τις οποίες θα έχουμε εικόνα σε 15 ημέρες, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί το χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων».

· Ποιο είναι το περιεχόμενο των συζητήσεων;

«Συζητάμε για την αποπεράτωση και παράδοση των υποβρυχίων από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων, την άρση της απαγόρευσης της Ε.Ε. για πολεμικά σκάφη τρίτων χωρών και για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί λύση στο θέμα της δεξαμενής Νο. 5».

· Αληθεύει πως η πλευρά της εταιρίας εγείρει υπερβολικές και ανέφικτες απαιτήσεις;

«Το Υπουργείο Άμυνας κατάφερε να δεσμεύσει το ποσό των 75 εκατ. Ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι στη διάθεση της εταιρίας εφόσον βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου τελειώσουν τα υποβρύχια αλλά και να βάλουν τις βάσεις για τις υπόλοιπες εργασίες.»

· Τι προτίθεστε να κάνετε εάν δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη;

«Η πολιτεία οφείλει να έχει λύση Νο. 2. Για τη λύση αυτή θα σας ενημερώσουμε εάν δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε τον υπουργό για τα προβλήματα του χώρου του Ναυπηγείου, όπως για την επιβολή του 5ου συνεχόμενου τριμήνου εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς από τη εταιρία. Επισημάναμε πως παρότι το προσωπικό ασφαλείας ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του εδώ και ένα χρόνο, η επιβολή του 2ου τριμήνου για το 2013 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των υποβρυχίων και γενικότερα του Ναυπηγείου. Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, το προσωπικό ασφαλείας προσέρχεται καθημερινώς με δικά του έξοδα, αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύτηκε, ανταπροκρινόμενος στην πρόταση που του καταθέσαμε για οικονομική ενίσχυση όλων των εργαζομένων, πως σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, θα πάρει πρωτοβουλία για τη χορήγηση οικονομικού βοηθήματος.

Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, πρέπει πρωτοβουλίες να αναλάβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν συμβάλει στη γιγάντωση του προβλήματος του Ναυπηγείου.

Συναδέλφισσες – οι,

Τη Δευτέρα 8-4-2013, θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση στο χώρο του Ναυπηγείου με ώρα έναρξης 8:00 π.μ. . Η παρουσία και η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για να αποφασίσουμε όλοι μαζί για το μέλλον μας. Το αύριο του Ναυπηγείου κρίνεται στους πραγματικούς αγώνες, στους δρόμους και στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι από την απάθεια και την εκ του ασφαλούς κριτική (facebook, καναπέδες).

Η πρότασή μας στη Γενική Συνέλευση θα είναι η εξουσιοδότηση των εργαζομένων προς το Δ.Σ. για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Την τελική όμως απόφαση την έχουν οι εργαζόμενοι που θα ψηφίσουν στη Γ.Σ. τις προτάσεις, που θα κατατεθούν.



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ! ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !

Για το Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.


https://sites.google.com/site/somateiotriaina/home