Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Όλα ανεξαιρέτως… πλην Σκαραμαγκά;..Defence-point.19/2/2013


Defence-point.gr



Ερωτήματα δημιουργεί επιστολή της διοίκησης των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ) προς το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης σε σχέση με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού IDEX 2013.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που περιείχε και την ακόλουθη αναφορά: «Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε όλα ανεξαιρέτως τα εκθεσιακά περίπτερα των Ελληνικών εταιρειών (κρατικών και ιδιωτικών) και ενημερώθηκε εκτενώς για τη συμμετοχή τους στην IDEX 2013 και για τη δραστηριότητά τους στην ευρύτερη περιοχή».
Όμως σε επιστολή της διοίκησης της ΕΝΑΕ προς την ηγεσία του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» και η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα που συντηρούν οι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ στο Facebook, στο υστερόγραφο της αναφέρεται: «Επιπρόσθετα των παραπάνω, να σας ενημερώσω επίσης κε Πρόεδρε, ότι εχθές ο ΥΕΘΑ, αν και επισκέφθηκε όλα ή σχεδόν όλα τα Ελληνικά περίπτερα στην αμυντική έκθεση στο Άμπου Ντάμπι, απέφυγε να επισκεφθεί το περίπτερο των ΕΝΑΕ, μολονότι θα ήταν χαρά μας η επίσκεψή του».
Τώρα τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς;
Ότι τα ΕΝΑΕ επειδή βρίσκονται υπό ξένη ιδιοκτησία θεωρούνται μη ελληνική εταιρία;
Ότι δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστεί το περίπτερο των ΕΝΑΕ/Privinvest καθώς η IDEX 2013 είναι όντως από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο, αλλά όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ναυτικό τομέα βρίσκονται στο εξειδικευμένο παράρτημα της, τη NAVDEX;
Ή τι άλλο;
Θα απαντήσει κανείς στα ερωτήματα αυτά;
Φυσικά όχι σε εμάς αλλά πρωτίστως προς τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ οι οποίοι επί σχεδόν ένα χρόνο βιώνουν την πραγματικότητα της μίας ημέρας εργασίας ανά εβδομάδα και την απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον.
Η επιστολή είναι όμως αποκαλυπτική και για ένα άλλο λόγο.
Η διοίκηση της εταρίας διαψεύδει ότι «έχει σταλεί πρόσκληση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον κ. Ισκάνταρ Σάφα», ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, «ο υπουργός μας ανέφερε ότι έχει καλεστεί η εργοδοσία σε μια συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Άμυνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης).Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη και θέλει να δώσει τη λύση, γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός «πάμε στα ντουβάρια». Αναμένεται η προσέλευση του κ. Σαφά, ο οποίος μέχρι προχθές –σύμφωνα με τον υπουργό- δεν έχει αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στη συνάντηση, παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις που κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες».
Τελικά εστάλη ή όχι πρόσκληση στον μεγαλομέτοχο των ΕΝΑΕ;
Γιατί από ότι φαίνεται η επιστολή της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ προς το Σωματείο στάλθηκε για να σταματήσει τη δημιουργία φρούδων ελπίδων ότι τουλάχιστον θα αρχίσει κάποιου είδους διαδικασία συζήτησης μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών, ενώ ξεκάθαρα δηλώνει ότι ούτε πρόσκληση ελήφθη, ούτε, έστω και εθιμοτυπική, συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι έγινε.
Καλά, δεν θεωρούν οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι για να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα ΕΝΑΕ (και φυσικά τα τρία σχεδόν έτοιμα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία ο φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει σε σημαντικό βαθμό, όπως και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ») θα πρέπει να γίνει (όχι τώρα εδώ και μήνες) απευθείας επαφή με την ιδιοκτησία της εταιρίας;
Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο ο καιρός περνά χωρίς να λαμβάνεται μία απόφαση (έστω και για το κλείσιμο του Ναυπηγείου αν αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης) τόσο η κατάσταση περιπλέκεται και δυσκολεύει;
Ή μήπως όλοι περιμένουν την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για να ενεργήσουν; Και καλά, αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η απόφαση θα είναι ευνοϊκή για την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ, το ελληνικό δημόσιο με ποια λογική κοιμάται τον ύπνο του δικαίου;Περιμένει να εκδοθεί η απόφαση για να διαπραγματευτεί από αδύναμη νομική θέση σε μία επίδειξη αυτοκτονικών τάσεων; Ή αφού παρουσιάζεται δυστοκία η κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις και κατά συνέπεια να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, ευελπιστείται ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει το αίτιο για να δρομολογηθεί κάποια εξέλιξη (ας πούμε κάτι στο στιλ, δεν «θέλουμε αλλά είμαστε αναγκασμένοι»); Το ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τη «λυπητερή» (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) το σκέφεται κανένας;
Πόσο τρομακτικά δύσκολο είναι να γραφτεί μία ατζέντα για μία συνάντηση που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα είτε προς τη μία (συνέχιση της λειτουργίας) είτε προς την άλλη κατεύθυνση (κλείσιμο);
Τα κρίσιμα θέματα δεν είναι και τόσο πολλά και όσοι απλώς ενημερώνονται για αυτά το τελευταίο διάστημα εύκολα μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να τα προσδιορίσουν:
-Θέλει και ΜΠΟΡΕΙ (που είναι το σημαντικό αφού είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση της χώρας) η ελληνική κυβέρνηση να κατασκευαστούν – ολοκληρωθούν τα υποβρύχια;
-Μόνο αυτά που αποτελούν το αντικείμενο της μίας σύμβασης («Αρχιμήδης»);
-Ή και τα δύο νέα που αποτελούν το αντικείμενο της δεύτερης σύμβασης («Ποσειδών ΙΙ»);
Όπως έχουμε αναφέρει από το «defence-point.gr», μπορεί τα δύο νέα υποβρύχια να αποτελούν σημαντική ενίσχυση για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά απαραίτητο είναι η χώρα να μπορεί να διαθέσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε το όλο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης και το πρόγραμμα πρέπει να ακυρωθεί. Αν πάλι η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος γιατί δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και να διαπραγματευτεί τον αναπρογραμματισμό της σύμβασης; Θα πρέπει να αφήνονται οι ημερομηνίες πληρωμής να περνάνε ή μία μετά την άλλη ώστε ο αντισυμβαλλόμενος να εγείρει και απαιτήσεις για τόκους;
Τι απέγινε με την απελευθέρωση των στρατιωτικών τουλάχιστον εξαγωγών;
Στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε αναφερθεί στο νόμο με τον οποίον τα ΕΝΑΕ ακρωτηριάστηκαν («Χαριστική βολή… «σακάτεψαν» τον Σκαραμαγκά και τους εργαζόμενους», στον σύνδεσμοhttp://www.defence-point.gr/news/?p=66257) και ο οποίος ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, καθώς από την κυβέρνηση παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την άρση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του περιορισμού των στρατιωτικών εξαγωγών.
Προφανώς, στους ιθύνοντες δεν πέρασε από το μυαλό ούτε σαν υποψία η σκέψη ότι με την αποκοπή των εγκαταστάσεων για τις εμπορικές δραστηριότητες ουσιαστικά… «έστειλαν στο σπίτι τους» τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ που απασχολούνταν στον συγκεκριμένο τομέα.
Μα καλά, δεν πέρασε από το μυαλό τους ούτε καν εκ των προτέρων να έλθουν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξασφαλίσουν την ταχεία άρση της απαγόρευσης;
Γιατί κακά τα ψέματα ότι ακόμη κι αν εξελιχθούν θετικά τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, αν τα ΕΝΑΕ δεν αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού, τότε απλώς η κρίση θα αποσοβηθεί για κάποιο διάστημα.
Δυστυχώς η εικόνα που περιγράφουν οι ανακοινώσεις και οι επιστολές με μία μόνο λέξη μπορεί να περιγραφεί: ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ.
Αν μετά από τόσο καιρό δε στάθηκε δυνατόν να συνεννοηθούν το ελληνικό δημόσιο με την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ ώστε τουλάχιστον να καταρτίσουν την ατζέντα για συζήτηση πόσο καιρό θα πάρει για να συζητήσουν και να βρουν ή να μην βρουν λύση;
Δυστυχώς το ζήτημα των ΕΝΑΕ θα καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά ως η μοναδική περίπτωση «δεσμού» όπου κατέληξε «γόρδιος» γιατί τα δύο μέρη που έχουν συμβληθεί μεταξύ τους δεν μπόρεσαν να συναντηθούν (έστω και για να διαφωνήσουν)!
Επίσης δυστυχώς αυτή η αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων έφερε τη χώρα εδώ που είναι τα τελευταία τρία χρόνια (και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα), στο ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, παρέστη στην τελετή έναρξης της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Αμυντικού Υλικού «IDEX 2013», που έγινε στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Στο περιθώριο της επίσημης έναρξης λειτουργίας της «IDEX 2013», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, θέματα επενδύσεων στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ και στις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και τον σχεδιασμό του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στα ΗΑΕ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ελλάδα, παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται, είναι μία χώρα με πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό είναι κάτι, που είναι απολύτως σεβαστό και εκτιμάται από πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής, στην οποία ανήκουμε.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα με τις προσπάθειες που κάνει για να μπει και πάλι στην πορεία της ανάκαμψης, αποτελεί σήμερα, πόλο ενδιαφέροντος για ευρύτερη συνεργασία με φιλικές μας χώρες, όπως τα Εμιράτα, τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας.
Αυτό ήταν το μήνυμα, το οποίο αποκόμισα εδώ, από την συνάντηση που είχα με τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι αλλά και από τις υπόλοιπες συναντήσεις που είχα στο περιθώριο της επίσημης τελετής έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού και Στρατιωτικού Υλικού της IDEX-2013.
Η Κυβέρνηση εδώ, περιμένει την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και θεωρεί ότι μπορούμε να προχωρήσουμε -και ήδη ξεκινήσαμε και το κάνουμε- τη συνεργασία μας και στο τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της άμυνας, των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, της εκπαίδευσης ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών των Εμιράτων στις Ελληνικές Στρατιωτικές Ακαδημίες κ.ο.κ.
Είμαστε έτοιμοι και ήδη βάζουμε τα θεμέλια και προχωρούμε σε αυτή τη στενή -και νομίζουμε και για τις δύο πλευρές- αποδοτική συνεργασία».
Στο περιθώριο της έναρξης λειτουργίας της «IDEX 2013», ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε:
• Με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας κ. Jean-Yves Le Drian, ο οποίος –όπως είναι γνωστό- θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, καλεσμένος του κ. Παναγιωτόπουλου στις 28 Φεβρουαρίου.
• Με τον Βρετανό Υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών και Τεχνολογίας κ. Philip Dunne
• Με τον Αμερικανό Αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ για Πολιτικο-στρατιωτικές Υποθέσεις κ. Thomas Kelly
• Με τον Υπουργό Άμυνας της Αλγερίας κ. Abdelmalek Guenaizia
• Με τον Υπουργό Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κ. Zekerijah Osmic.
Κατά την παραμονή του στο Αμπού Ντάμπι, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επίσης, φιλική συνάντηση και συνομιλία με τον πρώην Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, κ. Gordon Brown.
Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε όλα ανεξαιρέτως τα εκθεσιακά περίπτερα των Ελληνικών εταιρειών (κρατικών και ιδιωτικών) και ενημερώθηκε εκτενώς για τη συμμετοχή τους στην IDEX 2013 και για τη δραστηριότητά τους στην ευρύτερη περιοχή.
Η επιστολή της διοίκησης των ΕΝΑΕ προς το σωματείο των εργαζομένων
18 Φεβρουαρίου 2013
Προς: Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ»
Υπ’ όψη: κ. Βασίλη Καρακίτσιου / Προέδρου
κ. Βαγγέλη Μπαλογιάννη / Γεν. Γραμματέα
Αξιότιμοι κύριοι,
Έχοντας συζητήσει το περιεχόμενο της τελευταίας ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Boulos Hankach, θα ήθελα να θέσω υπόψιν σας τα ακόλουθα σχόλια:
1. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι Διοίκηση της εταιρείας υφίσταται και είναι πάντα παρούσα στα θέματα, που την αφορούν. Με την έννοια, που υπονοείτε στην ανακοίνωσή σας, προκειμένου μία «Διοίκηση» να «διοικήσει», πρέπει να υπάρχουν, τόσο ένα ναυπηγείο, όσο και μία επιχείρηση, που μπορούν να «διοικηθούν».
Η παραβίαση των όρων των δύο μοναδικών συμβάσεων που έχουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) υπό της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως και ο λανθασμένος χειρισμός υπό της Ελληνικής Δημοκρατίας του ζητήματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκτός άλλων παραβιάσεων), έχουν καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ΕΝΑΕ.
Επιπλέον, διάφορες άλλες ενέργειες όσο και η αδράνεια που έχει επιδείξει η Ελληνική Δημοκρατία (με πιο πρόσφατο αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της Δεξαμενής Νο. 5 και την τροπολογία νόμο που ψηφίστηκε αναφορικά με τις παραχωρηθείσες στο ναυπηγείο εκτάσεις) έχουν καταστρέψει το ναυπηγείο.
2. Δεν έχει σταλεί πρόσκληση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον κ. Ισκάνταρ Σάφα.
3. Ο κ. Hankach με ενημέρωσε, ότι ο κ. Σάφα θα θεωρούσε τιμή του να συναντηθεί με τον κύριο Πρωθυπουργό.
Αυτό το οποίο αναμένει ο κ. Σάφα από μία τέτοια συνάντηση είναι η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τις προθέσεις της και τις λύσεις που προτίθεται να δώσει αναφορικά με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, προβλήματα τα οποία η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά.
Μία συνάντηση που δεν θα έχει αντικείμενο τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν (πλην του γεγονότος, ότι μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας αποτελεί τιμή), θα δημιουργούσε απλώς φρούδες ελπίδες και λανθασμένες προσδοκίες, τόσο στην αγορά, όσο και στους εργαζόμενους.
Όπως και εσείς κ.κ. Πρόεδρε και Γεν. Γραμματέα της «Τρίαινας», έτσι και το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΝΑΕ ελπίζει, ότι η απαραίτητη βούληση θα επιδειχθεί πριν είναι πράγματι πολύ αργά.
Με εκτίμηση,
Νικόλαος Καρδαράς
ΥΓ: Επιπρόσθετα των παραπάνω, να σας ενημερώσω επίσης κε Πρόεδρε, ότι εχθές ο ΥΕΘΑ, αν και επισκέφθηκε όλα ή σχεδόν όλα τα Ελληνικά περίπτερα στην αμυντική έκθεση στο Άμπου Ντάμπι, απέφυγε να επισκεφθεί το περίπτερο των ΕΝΑΕ, μολονότι θα ήταν χαρά μας η επίσκεψή του.
Η ανακοίνωση του Σωματείου το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013
Συναδέλφισσες – οι,
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη στη Βουλή. Ήταν άλλη μια συνάντηση που κάναμε με τον υπουργό εκτός του υπουργείου του. Ο περιβόητος χώρος του υπουργείου Άμυνας έχει απαγορευτικό για το Σωματείο «Τρίαινα». Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας και τους προειδοποιούμε ότι δε φοβόμαστε κανέναν! Αν δε βρεθεί λύση σύντομα και μετά την επιστροφή του υπουργού από το Άμπου Ντάμπι, θα μας βρουν εκεί!
Στη συζήτησή μας με τον υπουργό, τον ενημερώσαμε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα στο χώρο του Ναυπηγείου. Παρακολουθήσαμε για άλλη μια φορά το ίδιο έργο, αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει ο Πρωθυπουργός. Αυτός θα αποφασίσει λένε… Ο υπουργός μας ανέφερε ότι έχει καλεστεί η εργοδοσία σε μια συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Άμυνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης). Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη και θέλει να δώσει τη λύση, γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός «πάμε στα ντουβάρια».
Αναμένεται η προσέλευση του κ. Σαφά, ο οποίος μέχρι προχθές –σύμφωνα με τον υπουργό- δεν έχει αποφασίσει αν θα παρευρεθεί στη συνάντηση, παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις που κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Συναδέλφισσες – οι,
Μέσα από τις ανακοινώσεις μας, έχουμε γράψει κατά καιρούς ότι τη λύση την έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Πρέπει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της βούληση. Δεν μπορεί να τους εμπαίζει ένας εξαφανισμένος, αδιάφορος και αδίστακτος μέτοχος. Ένας μέτοχος που έχει αφήσει στο έλεος του Θεού τη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα. Δεν μπορεί το Ναυπηγείο να μην έχει διοίκηση! Να πρέπει κάποιοι να διοικούν από το εξωτερικό, χωρίς να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στο Ναυπηγείο!
Πρέπει σε όλα αυτά η κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος! Το Ναυπηγείο είναι ελληνική επιχείρηση! Δεν πρέπει να επιτρέψει στον εργοδότη να καταστρέψει ένα σημαντικό παραγωγικό ιστό στη σημερινή κρίση, αίτημά μας στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2012 και έτσι όρισε τον Εθνικό Συντονιστή.
Αλήθεια που βρίσκεται ο Εθνικός Συντονιστής που θα έφερνε τη λύση στη ναυπηγική βιομηχανία; Μήπως παραιτήθηκε ή τον παραίτησαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα; Χρόνο θέλατε να κερδίσετε κύριοι της κυβέρνησης και σας το είχαμε επισημάνει! Σταματήστε τις υποσχέσεις και τα ψεύτικα λόγια ότι σας απασχολεί το πρόβλημα των Ναυπηγείων. Δεν πρέπει άλλο να παραμείνετε αδιάφοροι και παρατηρητές!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ !
Συναδέλφισσες – οι,
Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην κυβέρνηση. Συνυπεύθυνη είναι και η εταιρία. Δεν μπορεί κ. Σάφα να σε καλεί ο Πρωθυπουργός της χώρας μας (σύμφωνα με τα λεγόμενα Παναγιωτόπουλου) και εσύ να αδιαφορείς. Έχετε ανοίξει ένα κεφάλαιο και πρέπει να πάρετε επειγόντως θέση. Θέλετε να κρατήσετε το Ναυπηγείο; Αν ναι, κάντε κάτι άμεσα! Αν δεν επιθυμείτε την επιχείρηση, το πιο έντιμο είναι να αποχωρήσετε για να μπορέσει το Ναυπηγείο να βρει το δρόμο του.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε στο χώρο το φαινόμενο κλοπής κάποιων καλωδίων. Με την έναρξη του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας είχαμε τονίσει και προς της εταιρεία και προς τα αρμόδια Υπουργεία τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν, τόσο για την ασφάλεια των υλικών και των εγκαταστάσεων, όσο και για την ουσιαστική και τακτική συντήρηση των υποβρυχίων. Μάλιστα είχαμε στείλει και σχετικά εξώδικα. Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας.
Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει χειρότερα στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην υπευθυνότητα και τον ηρωισμό των εργαζομένων, οι οποίοι χωρίς να έχουν πληρωθεί εδώ και 10 και πάνω μήνες, προσέρχονται στο χώρο των ναυπηγείων και μάλιστα με δικά τους μέσα και έχουν καταφέρει να κρατήσουν το Ναυπηγείο όρθιο. Εάν και οι εργαζόμενοι ακολουθούσαμε την ανευθυνότητα της εταιρείας και των υπουργείων, τα πιθανότερο είναι ότι σήμερα δεν θα υπήρχαν όχι καλώδια, αλλά ούτε καν υποβρύχια.
Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε και πάλι την εταιρεία να άρει άμεσα το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και να ξεκινήσει το Ναυπηγείο να δουλεύει. Γιατί εάν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί, τότε φοβούμαστε ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι μη αναστρέψιμα. Η ζημιά που θα προκύψει σε βάρος του ελληνικού δημοσίου μπορεί να είναι τεράστια.
Συναδέλφισσες – οι,
Στο Δ.Σ. του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε:
• Η συνέχιση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.
• Πορείες διαμαρτυρίες προς κάθε υπουργείο και κάθε κατεύθυνση για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην εργασία μας.
• Να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες μέρες Γ.Σ. εκτιμώντας τις εξελίξεις.
• Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δύσκολο αγώνα κάθε εργαζόμενου που πλήττεται για να μπορέσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να πετύχουμε.
Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Θα διεκδικούμε τα αιτήματά μας καθημερινά είτε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί είτε τα μέλη του Δ.Σ.
Τις τελευταίες ημέρες συναντηθήκαμε με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, για το θέμα της ανανέωσης των βιβλιαρίων ασφάλισής μας. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη θεώρηση των βιβλιαρίων με 70 ένσημα και θα επεκταθεί η τροπολογία για τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού (με 0 ένσημα). Τα αιτήματά μας προς τον υπουργό εργασίας δεν ήταν μόνο αυτά. Περιμένουμε την απάντησή τους σε όλα τα υπόλοιπα ειδάλλως τις επόμενες ημέρες θα κατευθυνθούμε με πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο.
Την Τρίτη 19-2-2013 και ώρα 9:00 π.μ. στο κτίριο 9 των δικαστηρίων της πρωήν σχολής Ευελπίδων εκδικάζονται οι αγωγές (2) κατά της ΕΝΑΕ, που αφορούν τις μισθοδοσίες μας, επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων. Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παρευρίσκονται. Η παρουσία όλων θεωρείται απαραίτητη.
Την Τετάρτη 20-2-2013 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως, συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Όλοι κάτω από το πανό του Σωματείου μας.
Συναδέλφισσες – οι,
Πολλές φορές έχουμε γράψει στις διάφορες ανακοινώσεις μας τις φράσεις «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ». Δυστυχώς και με λύπη, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι απουσιάζετε. Αυτό δεν το εντοπίζουμε γιατί έχουμε διάθεση μεμψιμοιρίας ή γκρίνιας ή για να καλύψουμε τυχόν δικές μας ευθύνες. Αυτή η ώρα δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Αυτή η ώρα είναι ώρα καθήκοντος και χρέους του καθενός μας. Είναι η ώρα για την τελική μάχη. Μάχη από την οποία δεν έχει δικαίωμα να λείψει κανείς.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
Για το Σωματείο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.